LaMotte Foto

Bilder, och lite text, från min fotograf-vardag

Stjärnspår

Av och till ökar mitt intresse för astrofoto. Har länge varit inne på att köpa en hyfsad stjärnkikare för att koppla på kamerahuset. Men det har alltid kommit andra investeringar i vägen. Antingen behövs det nytt objektiv, eller så prioriterar jag en hemmastudio mer. Men förhoppningsvis köper jag en kikare någon gång framöver. Tills vidare får jag hålla tillgodo med att rigga upp kameran på ett stativ och sedan köra med 15-20 min lång exponeringstid. Det tråkiga är att kameran behöver lika lång tid på sig efter bilden är tagen för att processa bilden. Här är ett par av mina lyckade bilder. Jorden snurrar allt på ganska så snabbt :)

Inlagt 2010-01-08 11:08 | Läst 3207 ggr. | Permalink
Startrails är ett mycket bra program för lite snabbare arbetsflöde. Där man tar flera 30sek exponeringar och slår ihop i datorn. Då slipper man den långa processtiden i kameran. Ta bara sista bilden med linskyddet på och sen lägger man in den i programmet så görs brusreduceringen jämfört med den.
Svar från lamotte 2010-01-08 12:10
Tack, det ska jag testa. Men då måste man ju stå ute hela tiden. Inte så kul med -15 grader ute :) Annars kan man ju gå in och titta på tv medan kameran står ute och fryser.
Har du Nikon så kan du bara sätta kameran på intervallfotografering det har jag gjort några gånger. Bara ställa in den på 30sek exponeringar och att den gör 90 st eller nåt sånt. Canon kan jag inte svara för.
Svar från lamotte 2010-01-08 13:14
Tyvärr har jag Canon, och jag har inte hört talas om någon sådan funktion. Men jag får bläddra lite i instruktionsboken.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver